keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Eettinen kuluttaminen vaateteollisuudessa

Sattuipa niin hauskasti, että juuri kun olin saanut edellisen blogikirjoituksen valmiiksi, sain sähköpostia serkultani. Hän oli bongannut minua mahdollisesti kiinnostavan tapahtuman nimeltään "Tiedätkö mistä vaatteesi tulevat?". Seminaari pidettiin eduskunnan lisärakennuksessa eilen, ja se oli todella mielenkiintoinen ja sopi täydellisesti viime aikojen pohdintoihini. Erityisen mielenkiintoinen oli ILO:n Better Work -ohjelmassa työskentelevän Susanna Härkösen esitelmä vaateteollisuuden eettisistä ongelmista ja syistä miksi niihin puuttuminen on niin hankalaa. Mutta muutkin osiot olivat kiintoisia ja valottivat asiaa eri kanteilta.

Tässä esiintyjät paneelikeskustelussa, vasemmalta katsoen Kaino-neulemerkin Sanni Salonen, Reilun kaupan edistämisyhdistyksen Janne Sivonen, viestintätoimisto Hill&Knowltonin Jami Taipalinen ja ILO:n Susanna Härkönen. 

Tässä yksi Härkösen esityksen kalvoista. Kirjotin kaiken muistiin kynä sauhuten ja pyysin päästä haastattelemaan monia eri tyyppejä (yleisössäkin, joka osallistui keskusteluun tarmokkaasti ja analyyttisesti, oli paljon alasta ja sen ongelmista tietäviä).

Nyt haastan kaikki blogin lukijat lähettämään sähköpostia sille vaatemerkille, jolta eniten ostatte vaatteitanne: kysykää, miten he huolehtivat siitä, että ompelijoiden työolot ovat asialliset ja että heille maksetaan asiallinen palkka. On tärkeää, että vaatefirmat tietävät, että asiakkaita todella kiinnostavat eettiset kysymykset.

Lähetin pari päivää sitten postia Noa Noalle, jolta minulla on määrälliseti eniten vaatteita (jos itsetehtyjä ei lasketa mukaan), ja ilokseni sieltä vastattiin hyvin asiallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti